Fulltextové vyhledávání


K čemu slouží fulltextové vyhledávání?

Fulltextové vyhledávání je technika, která umožňuje uživatelům vyhledávat informace v dokumentu nebo na webu. Používá se především ve „fulltextových databázích“, což jsou soubory indices prohledávané výkonným vyhledávacím systémem, nebo se aplikuje na webové stránky přímým počítačům.

Jak funguje fulltextové vyhledávání?

Fulltextové vyhledávání funguje tak, že prohledává celý text dokumentu (nebo webové stránky) a vyhledává požadovanou frázi. Na rozdíl od tradičních vyhledávacích mechanismů se místo manuální kontroly nechává vyhledávací program prohledávat dokument bez nutnosti ručně přiřazovat klíčová slova.

Příklady použití fulltextového vyhledávání

Fulltextové vyhledávání se může použít pro různé účely:

  • Komplexní vyhledávání – Umožňuje vyhledávat informace podle libovolné fráze nebo slova v celé databázi.
  • Vyhledávání obrazů – Umožňuje vyhledání obrázků včetně rozměrů, typu souboru, popisu, atd.
  • Kontextové vyhledávání – Umožňuje uživatelům zadat slovo nebo frázi, aby obdrželi výsledky související s konkrétním kontextem.

Fulltextové vyhledávání může být také v mnoha případech výhodou oproti tradičnímu vyhledávacímu systému. To je kvůli rychlosti kterou se dokumenty prohledávají a dále kvůli citlivosti na lehké odlišnosti v frázi.

Funkce fulltextového vyhledávání

Fulltextové vyhledávání je velmi užitečné pro účely vyhledávání; je to rychlejší než nejpokročilejší vyhledávací systémy. Fulltextové vyhledávání se též zaměřuje na obsah stránky a nikoli na klíčová slova, což přináší kvalitnější výsledky vyhledávání.

Závěr

Fulltextové vyhledávání poskytuje uživatelům komplexní nástroj pro vyhledávání a organizaci informací z různých zdrojů. Může se použít ke zlepšení načítání stránek a zefektivnění vyhledávání informací.

Fulltextové vyhledávání na Wikipedii